Ove školske godine odlučili smo u sklopu Projekta građanin nešto više saznati o izvornoj vrsti luka koja se nekada uzgajala u Donjoj Dubravi. Budući da se zbog današnjeg užurbanog načina života ne brinemo dovoljno o zdravlju našeg organizma i često ne obraćamo pažnju na kvalitetu namirnica koje kupujemo, odlučili smo istražiti koliko je ova vrsta povrća prisutna u svakidašnjoj prehrani mještana i kako nam luk može pomoći za prevenciju nekih bolesti. Ujedno smo željeli skrenuti pažnju na ovu izuzetno kvalitetnu vrstu luka koja će nestati ako ne potaknemo konzumiranje ovog luka uzgojenog ekološkim načinom proizvodnje.
U potrazi za informacijama uputili smo se jedinom proizvođaču dubravskog luka, gospodinu Josipu Sabolu. Saznali smo puno korisnih informacija koje će nam poslužiti u realizaciji našeg projekta. Razgovarali smo i sa liječnicom, gospođom Renatom Kutnjak Kiš od koje smo saznali kako nam luk može pomoći u prevenciji brojnih bolesti.