2020-11-17 08:11:09

Obilježen Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga - dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Radionicom „Različiti smo, jednako smo vrijedni“, učenici 2.b i 3.b razreda, prisjetili su se kako je svijet lijepo mjesto upravo zbog toga jer različitosti među nama postoje.
Radionica je započela uvodnom aktivnošću „Pljesak tolerancije“ na kojoj su učiteljice govorile rečenicu „Neka iskorače svi koji…“, a učenici na koje se ta rečenica odnosi skočili su korak naprijed uz pljesak ostalih učenika. Pljesak je značio afirmaciju različitosti, a na taj način slavila se različitost unutar skupine. Nakon kratkog razgovora o toleranciji, učiteljice su u tri različite posude sipale brašno, sol i šećer. Učenici su opisali kako svaka supstanca izgleda te kakav opip i osjet izaziva te su raspravili po čemu su sadržaji slični, a po čemu različiti. Zajedno su zaključili kako je svaka supstanca posebna/različita po nečemu, a ujedno i slična (ali svaka od njih je važna kako bi mama mogla spremiti ukusni ručak).

Na kraju su učenici nacrtali sebe u šablonu puzzle od kojih su zajedno izradili slagalicu – isti u različitosti. Tolerancija je prijeko potrebna u današnjem društvu i može se i treba učiti – kako u obrazovnim ustanovama tako i u obiteljskim domovima!
Budimo tolerantni – poštujmo i prihvaćajmo različitosti!


Osnovna škola Donja Dubrava