Kruha i jabuka...
Autor: Mihaela Martinčić, 21. 10. 2011.
Cijeli nastavni dan učenici Osnovne škole Donja Dubrava posvetili su kruhu i jabukama. Dan jabuka prvi su počeli obilježavati Englezi 1990. godine: 20. listopada odabran je kao dan u kojem će se promicati zdravstvena kvaliteta jabuke i demonstrirati mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su slavljenje jabuke u svoje kalendare uvrstili brojni restorani, škole i mnoge druge udruge, a tijekom godina se ovaj običaj proširio cijelim svijetom.
Jabuka je vjerojatno bila prvo voće koje su ljudi uspjeli kultivirati. Njeno porijeklo je srednja Azija odakle ju je Aleksandar Veliki donio u Evropu. U starom Rimu govorilo se „ab ovo usque ad mala!“ što je značila da obrok treba započeti jajetom, a završiti ga jabukom. Svijest o vrijednosti jabuke u ljudskoj prehrani sačuvana je i u našoj uzrečici „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“.
Imajući sve ovo na umu i naši su se učenici primili posla te su spojivši Dane zahvalnosti za plodove zemlje s Danom jabuke organizirali brojne aktivnosti koje su na kraju nastavnog dana prezentirali svojim prijateljima, djelatnicima škole i gostima.
Članovi kemijske grupe pokazali su nam kako je veoma lako priručnim sredstvima dokazati postoji li u voćnim sokovima koje kupujemo u dućanima pravi voćni šećer ili su oni slatki od običnog bijelog šećera.
Učenici osmih razreda bavili su se lingvističkim istraživanjem – kruh i jabuka u frazemima. Tako smo mogli saznati zašto jabuka ne pada daleko od stabla ili zašto nije dobro tražiti pogače povrh kruha…
Kako je Newtona jabuka nadahnula na ideju u zemljinoj gravitaciji, koliko jabuka stane u jedan kubični metar te još puno zanimljivosti o jabukama pretvorenih u brojke i jednostavne formule prezentirali su nam učenici 7.b razreda.
Kako može mala četa mrava spremiti veliki komad kruha u svoj mravinjak pokazali su nam učenici 3. u svojoj scenskoj izvedbi.
Nakon demonstracije i prikaza svojih istraživanja, brojnih recitacija i igrokaza o kruhu i jabukama, župnik Mirko Pilaj blagoslovio je izložene plodove zemlje: kruh, krušne proizvode te jabuke i proizvode od jabuka koje su dijelom napravili sami učenici na svojim radionicama, a dijelom – posebnu za tu priliku – pripremile mame i bake naših učenika. Ne moramo ni reći da je nakon blagoslova sve izloženo završilo u rukama učenika i vrlo brzo u slast pojedeno.