preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donja Dubrava

OPĆE VIJESTI

Održan prvi Erasmus susret u Osnovnoj školi Donja Dubrava

Autor: Suzana Karloci Kvakan, 23. 3. 2022.

U tjednu od 13. do 19. ožujka 2022. godine naša je škola ugostila učenike i učitelje iz Turske i Poljske. Riječ je o školskom partnerstvu u okviru KA210-SCH projekta naziva Beyond Borders: BUDDIES not BULLIES koji se bavi temom vršnjačkog nasilja te poticanju prijateljskih odnosa.

Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje škole domaćina kao i predstavljanje učenika i učitelja iz gostujućih škola. U prostorima škole provedene su radionice upoznavanja i izrade loga projekta, a poslije podne bilo je rezervirano za upoznavanje ljepota naše Dobrave šetnjom uz Dravu. Učitelji škole domaćina pripremili su QR kodove pomoću kojih su učenici mogli naučiti nešto više o posebnostima Donje Dubrave kao i obogatiti svoje znanje engleskog jezika. Osim što su imali prilike razgledati Fljojs na Dravi, najveće veselje učenicima je na kraju dana bilo druženje u adrenalinsko-rekreacijskom centru Pozoj.

Idući je dan bio posvećen obilježavanju Dana ružičastih majica koji se provodi s ciljem obilježavanja borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja. Svi su učenici sudionici projekta dobili na poklon ružičastu majicu, a potom su se uključili u edukativne dramske radionice na temu vršnjačkog nasilja. Obogaćeni različitim pozitivnim i negativnim iskustvima, dan su završili sudjelovanjem na sportskim susretima u školskoj sportskoj dvorani na kojima su pokazali spremnost i timski duh.

Kako su gosti izrazili želju da bi htjeli posjetiti hrvatsku prijestolnicu, srijeda je bila rezervirana za odlazak u naš glavni grad, grad Zagreb. Uz stručno vodstvo na engleskom jeziku, posjetitelji su pobliže upoznali sam grad i njegovu povijest, a uz ručak u McDonalds' restoranu najviše ih je razveselio posjet Muzeju iluzija u kojem su se dobro morali zagledati u eksponate kako bi otkrili koju optičku iluziju kriju.

Četvrtoga dana druženja, učenici domaćini svoje su goste poveli u glavni grad naše županije, Čakovec. Osim što su razgledali grad i upoznali najznačajnije kulturno-povijesne spomenike, jako su puno naučili posjetom Riznici Međimurja. Učenici iz Turske posebno su bili impresionirani izvrsnim imitacijama oružja. Dan su završili u duhu tradicije, pjesme i plesa upoznavanjem dobravskih običaja kao i starih pjesama i plesova koji se njeguju u Kulturno-umjetničkom društvu Seljačka sloga Donja Dubrava. Okušali su se u plesu Senokoše tam pre gaju, a jedan smo gostujući par učenika obukli u narodnu nošnju. Nakon plesne i glazbene radionice, svim su sudionicima projekta svečano uručeni certifikati o sudjelovanju u projektu kao i diplome za sudjelovanje na sportskim susretima.

Posljednjeg dana zajedničkog druženja, učenici su sudjelovali u zabavnoj i edukativnoj igri Potraga za blagom nakon koje su prisustvovali evaluaciji projektnog susreta kroz fotografije i kratke videouratke snimljene tijekom prve mobilnosti.
Prvu mobilnost u našoj školi podržao je i popratio načelnik Općine Marijan Varga koji je pozdravio ovaj vid partnerstva kao i projekte koji imaju vrlo pozitivan utjecaj na razvoj osobnosti učenika i na školu u cjelini.

Tjedan ispunjen druženjima i edukativnim događanjima, sve je sudionike projekta obogatio novim znanjima, donio nova poznanstva, a i prijateljstva te su se svi vratili u svoje školske klupe prepuni dojmova i novih neprocjenjivih uspomena.
 

 

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka roditelji svih učenika OŠ Donja Dubrava dali su pisanu suglasnost za objavu fotografija i osobnih podataka učenika.

 
 > NASLOVNICA - OPĆE VIJESTI
CMS za škole logo
Osnovna škola Donja Dubrava / Krbulja 21, HR-40328 Donja Dubrava / os-donja-dubrava.skole.hr / ured@os-donja-dubrava.skole.hr
preskoči na navigaciju